background img
jul 26, 2019
562 Views
Reacties uitgeschakeld voor Sensationele ontknoping: Touretappe stilgelegd door sneeuw en modder.
0 0

Sensationele ontknoping: Touretappe stilgelegd door sneeuw en modder.

Written by

De tweede Alpenetappe met aankomst in Tignes kende een sensationele ontknoping. Sneeuwval en modderstromen in de afdaling van de Iseran zorgde ervoor dat de directie verplicht werd de etappe stil te leggen. De verschillen op de Iseran tellen waardoor Egan Bernal alsnog de gele trui nam. De 19de rit van deze Tour kent wel geen ritwinnaar. Dat gebeurde ook al eens in 1982 door een staking, maar het is de eerste keer dat het weer hiervoor verantwoordelijk is.

Kon Julian Alaphilippe ook de tweede slag in de Alpen overleven? Het was eens te meer de vraag van de dag tijdens de etappe van Saint-Jean-de-Maurienne naar skioord Tignes. Slechts 126 kilometer maar onderweg stond wel de beklimming van de Iseran op het programma, naar een hoogte van 2770 meter en tevens het dak van deze Tour, en een aankomst in Tignes na een klim van eerste categorie.

Vanuit startplaats Saint-Jean-de-Maurienne, gelegen op een hoogte van om en bij de vijfhonderd meter, was het direct klimmen en bleef de weg stelselmatig stijgen tot… de top van de Iseran. Welk scenario zouden de klassementsrenners volgen? Zouden zij iemand meesturen in een vroege vlucht om dan later als springplank te gebruiken. Of zou er gewacht worden op de echte beklimming op de flanken van de Iseran zelf. Van de top van het dak van de Tour was het immers nog maar 37 kilometer tot aan de finish, met een lange afdaling en een slotklim van ‘slechts’ zeven kilometer aan zeven procent gemiddeld.

Vier renners kozen voor de vroege aanval. ‘Slechts’ vier maar met Daniël Martin, Vincenzo Nibali, Jesus Herrada en Pelle Bilbao reden er wel meteen enkele grote namen voor het peloton uit, zonder enig gevaar voor de gele trui van Julian Alaphilippe weliswaar. Nog renners probeerden de oversteek te maken maar ook het peloton liet niet begaan. Wat volgde was een kilometerlange strijd tussen de vluchters en de renners die mee in de goede vlucht wilden geraken. Tim Wellens, opvallend goed hersteld, reed opnieuw een prima openingsfase terwijl de bollentrui van Romain Bardet achteraan in de problemen werd gemeld.

Article Categories:
RaarMaarWaar