Een mysterieuze rode fietser in het centrum van Utrecht trok afgelopen week veel bekijks. In de bloedhitte reed hij rond in een knalrood superheldenpak. Je kon een selfie met hem maken, maar waarom precies; dat bleef vaag. Vanmorgen gaf de gemeente opheldering. De rode fietser blijkt onderdeel van een campagne waarbij bezoekers en inwoners worden gestimuleerd om meer gebruik te maken van de zes fietsenstallingen in de binnenstad.

Sommige stallingen worden al druk bezocht, maar bij andere is nog volop plek. “We willen zoveel mogelijk mensen verleiden hun fiets in een fietsenstalling te zetten, juist in deze tijden van corona, zodat we daarmee de ruimte in de binnenstad beter kunnen gebruiken”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (Mobiliteit). “Voor gebruikers is het ook prettig dat hun fiets veilig staat. Deze campagne moet ervoor zorgen dat de fietsenstallingen ’top of mind’ staan bij bezoekers van de binnenstad, zoals bij de vele nieuwe Utrechtse studenten die nu hun nieuwe stad aan het verkennen zijn.”

De gemeente biedt ruim 2500 plekken in zes fietsenstallingen in het centrum. In de voormalige Planeet aan de Lange Viestraat opent medio 2021 een fietsenstalling met 900 plekken. De ‘P-route fiets’ wijst fietsers de weg naar vrije plekken in de dichtstbijzijnde fietsenstallingen. Fietsers kunnen op de digitale borden op straat al lezen in welke fietsenstalling ruimte vrij is. Deze informatie is óók terug te vinden in de app ‘P-route fiets’. Op drukke dagen verwijzen fietscoaches mensen naar de stallingen in het centrum.

In de zes fietsenstallingen in de binnenstad is het vanaf vandaag mogelijk om een stempelkaart op te halen. Is deze vol dan kan deze uiterlijk zondag 6 september ingeleverd worden in één van die fietsenstallingen en maken deelnemers kans op een gratis fiets. Via loting maakt de gemeente op maandag 7 september de winnaar bekend.