background img
mrt 30, 2018
712 Views
Reacties uitgeschakeld voor Computers vrij met Pasen: geld overmaken ligt vier dagen stil
0 0

Computers vrij met Pasen: geld overmaken ligt vier dagen stil

Written by

Op Goede Vrijdag en op Tweede Paasdag hebben de computers van de banken ook vrij. Geld overmaken duurt dus extra lang. Het goede nieuws: over een jaar gaat overboeken wel 24 uur per dag door.

In het weekend verwerkt het Europese computersysteem van de banken geen betalingsopdrachten niet en ook op feestdagen draait het systeem niet. Was de overboeking niet binnen bij je bank voor 15.00 uur gistermiddag? Dan komt hij pas aan na 15:00 uur dinsdagmiddag.

Als je geld overboekt naar iemand met een rekening bij dezelfde bank, dan kan je bank dat gewoon via het eigen systeem regelen. Het geld wordt dan dezelfde dag afgeschreven bij de een en bijgeschreven bij de ander.

Maar als er sprake is van een rekening bij een andere bank, dan gaat het allemaal via een Europees betalingssysteem (Target 2) en ooit is afgesproken dat dit systeem niet werkt in het weekend en ook niet op feestdagen. De reden daarvoor is dat het overboeken niet alleen een zaak is van een computersysteem, mensen moeten ook bepaalde taken uitvoeren en zij werken niet in het weekend en op feestdagen.

In 2019 wordt het anders, omdat de Nederlandse banken een eigen betalingssysteem bouwen, waarbij je 24 uur per dag 365 dagen per jaar geld kunt overmaken. Dat is dan een kwestie van een paar seconden.

Het is wel de bedoeling dat op termijn ook in andere Europese landen geld overmaken sneller zal kunnen.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
RaarMaarWaar