Vingers kruisen dat het dit weekend opklaart, want alleen dan kunnen we een pak vallende sterren spotten. De meteorenzwerm bereikt morgennacht en in de nacht van zondag op maandag haar hoogtepunt, tot maar liefst 60 vallende sterren per uur. “Vannacht hoef je echter op niet te veel te hopen. De – bijna volle – maan verspreidt te veel licht en er wordt regen voorspeld”, vertelt weerman Frank.
Elk jaar rond 12 augustus kunnen we ons aan een meteorenregen verwachten.
een vallende ster heeft niets te maken met de echte sterren aan de hemel. Je zal dus nooit een ster – zoals die van de Grote Beer bijvoorbeeld – naar beneden zien vallen.”
Wat we dan wel zien? “Kleine stofdeeltjes die een lichtspoor achterlaten. De stofdeeltjes zelf zijn immers niet met het blote oog waarneembaar, want die halen snelheden van liefst duizenden kilometer per uur. Alleen wanneer ze onze dampkring binnenkomen, kunnen we ze zien. De lucht rondom het stofdeeltje wordt dan opgewarmd, tot duizend graden Celsius. Er ontstaat een gloed en dát noemen wij een vallende ster. Die gloed duurt meestal slechts een seconde, soms enkele seconden, maar nooit langer.”