background img
feb 23, 2019
571 Views
Reacties uitgeschakeld voor Man verlost van twee kilo kiezels, flessendoppen en munten in zijn maag
0 0

Man verlost van twee kilo kiezels, flessendoppen en munten in zijn maag

Written by

Artsen in een ziekenhuis in Zuid-Korea hebben ruim twee kilo kiezelstenen, flessendoppen en munten uit de maag van een 54-jarige man verwijderd die al geruime tijd klaagde over chronische buikpijn. De specialist die de operatie uitvoerde heeft zijn opmerkelijke vondst gepubliceerd in het gezaghebbende American Journal of Medical Case Reports.

Volgens dokter Pyong Wha Choi, zo schrijft hij in zijn rapportage, werd de patiënt uit de plaats Goyang ten noorden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul binnengebracht met ernstige maagkrampen. Het medisch team besloot de man te onderzoeken, maar een duidelijke diagnose kon aanvankelijk niet worden gesteld. Vervolgens werd via een kijkbuis (laparoscoop) in de maag van de man gekeken. Daarbij kwamen, zo stelt Choi, de ‘onbekende voorwerpen’ in de maag aan het licht. Die verwijderen met een kijkoperatie via de slokdarm bleek onmogelijk, omdat de opmerkelijke maaginhoud – duidelijk te zien op röntgenfoto’s – daarvoor te zwaar was. ,,Chirurgie was onvermijdelijk’’, benadrukt Choi in de publicatie.
Het consumeren van niet eetbare dingen wordt ook wel pica genoemd. Het komt meestal voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen en zwangere vrouwen kan de voedingsstoornis zich ontwikkelen. Bij de Koreaan ging het om (in zijn geval) ‘ongevaarlijke’ voorwerpen, maar dat pakt anders uit als bijvoorbeeld batterijen worden ingeslikt. De zware metalen en zwavelzuur daarin kunnen voor aantasting zorgen van de maag- en darmwand en zelfs voor perforatie daarvan.

Article Categories:
RaarMaarWaar