background img
sep 28, 2016
1249 Views
Reacties uitgeschakeld voor School mag Nederlandse leerling met dreadlocks niet weigeren
0 0

School mag Nederlandse leerling met dreadlocks niet weigeren

Written by

‘Iemands geloof mag je niet afknippen”. Een rooms-katholieke basisschool op het eiland Sint Maarten moet van de rechter een 5-jarige leerling die zijn haar in dreadlocks draagt, weer toelaten tot de lessen.

De school had eerder de jongen de toegang geweigerd omdat zijn haardracht niet in overeenstemming is met de reglementen van de school. Volgens diezelfde regels mogen meisjes wel lang haar met dreads dragen.

De ouders willen hun kinderen graag in de Nederlandse taal onderwijs laten volgen. Dat is op Sint Maarten alleen mogelijk op een van de vier scholen van een rooms-katholieke stichting. Op alle openbare scholen op het eiland is de voertaal Engels.

De ouders voeden hun kinderen op volgens het rastafari-geloof. Daarin speelt de haardracht een belangrijke rol. Het dragen van dreadlocks wordt namelijk als een teken van kracht gezien. De ouders hebben daarom geweigerd de haren van hun kinderen af te knippen, ”omdat je daarmee deels je geloof zou afknippen”, stellen de ouders.

De reden dat de kinderen nergens terecht kunnen voor Nederlandstalig onderwijs en het feit dat ook het bijzonder onderwijs met overheidsgeld gefinancierd wordt, speelde volgens de rechtbank een belangrijke rol bij de beslissing.

De rechter gebiedt de school nu de leerling weer toe te laten, op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag. Het is nog niet bekend of de school beroep tegen het vonnis aantekent.

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
RaarMaarWaar