background img
apr 3, 2020
533 Views
Reacties uitgeschakeld voor Daft Punk
0 0

Daft Punk

Written by

#Leband van week 14, Daft Punk!  Daft Punk is een Frans house- en electroduo bestaande uit Thomas en Guy-Manuel. Als jonge artiesten werden ze midden jaren 90 plotseling bekend. Samen met artiesten als Laurent Garnier en Motorbass zijn ze pioniers van de Franse dancemuziek. Daft Punk behoort daarnaast tot de grootste vernieuwers van housemuziek van de late jaren 90 en is de groep bij uitstek die de ‘French Touch’-house populair maakte.

Daft Punk kent zijn oorsprong in de punkband Darlin’, die ontstond in de tienerjaren van het duo en die behalve Thomas en Guy-Manuel ook Laurent als muzikant had. Het was geen succes. Het blad Melody Maker noemde in een recensie een nummer van de band “daft punk” (“maffe punk”). De groep viel uit elkaar en Laurent vertrok om door te gaan in de indierockband Phoenix en alleen Thomas en Guy-Manuel bleven over. Samen produceerden ze het een en ander om dit vervolgens op een feest aan Orde Meikle en Stuart McMillan van het Schotse Soma-label te overhandigen. In 1994 brachten ze op Soma hun eerste single uit. Deze single werd vrij snel opgevolgd door de eerste hit Da Funk.

In 1996 tekenden ze bij het grote Virgin-label, waar in 1997 hun eerste album Homework op uit kwam, waarop naast Da Funk ook onder andere Around the World stond.

In 1997 kwam Daft Punk met zijn eerste liveshow met onder andere de nummers Daftendirekt en Da Funk. Van deze liveshow werd in 2001 een livealbum uitgebracht, Alive 1997, een 45 minuten durende cd die geleverd werd met een stickervel om het cd-doosje helemaal eigen te maken.

Veel bands nemen wel eens een sabbatical om wat tijd te maken voor vrienden en familie of om inspiratie op te doen voor nieuwe muziek. Andere bands verdwijnen gewoon van de aardbol en blijven soms jarenlang buiten beeld zonder iets van zich te laten horen. Daft Punk is de absolute koning van deze categorie. Waar zijn de twee robots en wat kunnen we nog verwachten in de nabije toekomst?
De twee gehelmde mannen hebben al zolang ze bestaan de reputatie om tussen albums helemaal te verdwijnen. In 22 jaar tijd brachten ze slechts vier studioalbums uit en gingen ze twee keer op tour. Tussendoor duiken ze enkel sporadisch op: een samenwerking hier, een soundtrack daar en als het meezit zelfs een fysieke verschijning op een evenement. De laatste tour dateert van 2007. Sindsdien zijn ze slechts enkele keren op een podium verschenen, meestal als gastoptreden.

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Leband