background img
apr 17, 2020
476 Views
Reacties uitgeschakeld voor ZZ Top
0 0

ZZ Top

Written by

#Leband van week 16,ZZ Top. ZZ Top is een Amerikaanse southernrockband uit Houston, opgericht in 1969 door Billy Gibbons. De band behaalde haar grootste successen in de jaren 70 en 80. De bandleden zijn Billy Gibbons, Dusty Hill en Frank Beard. De band valt op door zijn speciale look: Gibbons en Hill dragen altijd een zonnebril en een lange baard. Frank Beard is net de enige die geen lange baard heeft.

Toen de band in 1969 gevormd werd had deze nog een andere samenstelling. Alleen Billy Gibbons was er vanaf het begin bij. Al in het eerste jaar werden de andere twee leden vervangen waarna de band de huidige samenstelling kreeg. ZZ Top is een van de weinige rockbands die al zo lang in dezelfde samenstelling bij elkaar is gebleven. In 2012 werd de band opgenomen in de Memphis Music Hall of Fame.

De oorsprong van de naam van de band is lange tijd onbekend geweest en daardoor reden voor veel speculaties. Zoals dat het een samenvoeging zou zijn van twee merken vloeipapier: Zig-Zag en Top; dat het een tribuut zou zijn aan blueslegende Z. Z. Hill; en dat het op de Z-vormige balken van schuurdeuren zou slaan. Het werkelijke verhaal achter de naam is een ode aan zowel bluesmuzikant B.B. King als Z. Z. Hill.

Het idee kwam van Gibbons. De band repeteerde in een appartement met posters van blueslegenden aan de muur en het viel Gibbons op dat velen van hen initialen in hun artiestennamen gebruikten. Voor zijn eigen band wilde hij dit ook. Om zowel King als Hill te eren wilde hij de band eerst Z.Z. King noemen, maar dat klonk te veel als de blueslegende zelf. Aangezien B.B. King aan de top staat, werd het ZZ Top.

Gitarist Billy Gibbons staat bekend om zijn onmiskenbare sound, “brown tone”. Hij speelt voornamelijk op een classic 1959 Gibson Les Paul-gitaar, die hij Miss Pearly Gates noemt. Hij speelt met een “peso”-muntstuk als plectrum, en maakt veelvuldig gebruik van “flageoletten” of “pinch harmonics”, zo eigen aan de sound van ZZ Top. De teksten vallen op door hun humor en dubbelzinnigheid.

Toen de band er in 1976 zeven jaar aan optredens op hadden zitten besloten ze een tijd los van elkaar rond te gaan reizen. Deze periode zou uiteindelijk twee jaar duren waarbij twee bandleden hun baard lieten staan.

Het album Eliminator uit 1983 was commercieel het meest succesvol. In de videoclip van Gimme All Your Lovin’ werden de ZZ Eliminator Car, de ZZ Keychain en de drie ZZ Girls geïntroduceerd die in latere clips van het album steeds terug zouden keren en daarmee een onderscheidend onderdeel zouden worden. De clips gaan over mensen die even een steuntje in de rug nodig hebben waarbij de bandleden en de drie ZZ Girls in actie komen. De clips van Legs en Sharp Dressed Man wonnen beide een MTV Video Music Awards.

Article Categories:
Leband