Wandelaars ontdekten de jankende terriër Scamp onder een hoopje aarde in een bos. Op röntgenbeelden was te zien dat er een spijker dwars door de schedel van de 16-jarige hond was geslagen. Een dierenarts moest het beest laten inslapen. Hij noemde het drama ‘het ergste geval van dierenmishandeling dat hij in de afgelopen 30 jaar had gezien’.

De mannen, respectievelijk 59 en 60 jaar oud, vertelden de rechter dat ze het dier wilden laten inslapen, maar een hoge rekening van de dierenarts wilden voorkomen. Daarom besloten ze het maar zelf te doen. Ze brachten het dier naar een nabijgelegen bos en sloegen hem op zijn kop met een klauwhamer, voordat ze de spijker door zijn kop joegen en hem levend begroeven.

De advocaat van de 59-jarige hondenbezitter zei dat de man ontzettend hield van de zestienjarige blinde terriër en dat het niet zijn bedoeling was om het dier te kwellen. De rechter noemde de daad echter ‘barbaars’ en zei dat ze het dier ‘onnoemelijk leed’ hadden toegebracht.

Voor het gerechtsgebouw hadden zich tientallen demonstranten verzameld die eisten dat de wet ter bescherming van dieren in het Verenigd Koninkrijk moet worden aangescherpt.