background img
feb 23, 2018
780 Views
Reacties uitgeschakeld voor Goedkope theepot blijkt half miljoen waard
0 0

Goedkope theepot blijkt half miljoen waard

Written by

Een Britse koopjesjager tikte een theepot op de kop voor 15 pond (net geen 17 euro), maar hij had nooit verwacht dat het ding meer dan een half miljoen euro op zou brengen. Er zat zelfs niet eens een deksel op.

De man, die graag anoniem wil blijven, kocht de theepot in een opwelling op een rommelmarkt. Het stuk servies had geen deksel en was aan het oor duidelijk gelijmd. De koper dacht ook dat het niet veel waard was, maar bracht het voor de zekerheid toch naar expert Clare Durham van veilinghuis Woolley & Wallis.

Die stelde al snel vast dat het porselein niet van Britse afkomst is en besloot verder onderzoek te doen. Uiteindelijk kon ze de pot linken aan John Bartlam, die 250 jaar geleden naar Amerika vertrok om ze daar de kunst van het pottenbakken te leren. Volgens de overlevering was hij verantwoordelijk voor het eerste porselein in de Verenigde Staten en zijn werk was erg gewild. Hij maakte echter niet veel stukken, want hij overleed niet lang na zijn aankomst tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Dat alles maakt de theepot in kwestie dan ook erg zeldzaam. Het veilinghuis schatte de waarde op zo’n 20.000 tot 55.000 euro, maar de uiteindelijke verkoopprijs overtrof alle verwachtingen.

Toen de pot uiteindelijk geveild werd ontstond er een ware biedoorlog. Uiteindelijk trok het Metropolitan Museum of Art uit New York aan het langste eind: de theepot zal in hun collectie terechtkomen en daar had het museum maar liefst 575.000 pond (650.000 euro) voor over.

Article Categories:
RaarMaarWaar