background img
okt 20, 2017
715 Views
Reacties uitgeschakeld voor Oogarts waarschuwt: Oogdruppels en secondelijm amper te onderscheiden
0 0

Oogarts waarschuwt: Oogdruppels en secondelijm amper te onderscheiden

Written by

Het zal je maar gebeuren: je grijpt met je slaperige ogen naar je flesje lenzenvloeistof en pakt in plaats daarvan een tube secondelijm. Het gevolg: helse pijn en dichtgeplakte ogen. Dit gebeurt regelmatig, ontdekte oogarts Richard Zegers van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Een 20-jarige man kwam voor de zomer naar de eerste hulp in Utrecht nadat hij ’s nachts secondelijm in zijn ogen had gekregen. “Ik werd gebeld door de eerstehulparts, die niet zo goed wist wat hij ermee aan moest. De paniek was groot bij de patiënt en de arts schrok ook”, vertelt Zegers. “Uiteindelijk moest de lijm worden verwijderd, net als de meeste van zijn wimpers, maar het is gelukkig goedgekomen.”

Het klinkt vreemd, verwarring tussen secondelijm en oogdruppels. Toch is het snel gebeurd, vooral met tubes lijm voor cosmetische doeleinden. “Als je flesjes nagellijm en flesjes oogdruppels naast elkaar houdt zijn ze bijna niet van elkaar te onderscheiden. Ze hebben dezelfde vorm, hetzelfde formaat, het lijkt haast alsof ze van dezelfde fabrikant komen. En de tubes secondelijm hebben weer veel weg van een tube oogzalf. Ik snap dus wel dat daar verwarring in kan ontstaan.”

Secondelijm op het oog veroorzaakt dus meer pijn dan blijvende schade, maar toch wil de oogarts mensen waarschuwen. Natuurlijk is het verstandig de lijm en oogdruppels op een andere plek te leggen, maar ook over de verpakking zou beter nagedacht moeten worden. “Op de meeste gevaarlijke producten zit een veilige sluiting, maar niet op secondelijm. Misschien moet er ook een drukknop op lijm komen, dan gaat er wel een lichtje branden als je hem in het donker niet meteen open krijgt.”

Article Categories:
RaarMaarWaar