Het RIVM heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wegens een misleidende commerciële oproep aan zwangere vrouwen om zich niet te vaccineren tegen kinkhoest. Het instituut in Bilthoven verwijst daarmee naar een winactie op internet waarin gezocht wordt naar honderd aanstaande moeders die zich niet zullen vaccineren. De beloning voor aanmelding is een blender.

De campagne is te vinden op de website van Eva van Zeeland, ook bekend als Miss Naturel Lifestyle. Zij zegt de actie te doen samen met de leverancier van blenders Versapers. In een toelichtend filmpje noemt Van Zeeland de 22-wekenprik tegen kinkhoest “een cocktail met allerlei gifstoffen”. Ook zegt ze “mensen met een onvervulde kinderwens te helpen”.

“Wij vragen ons af of dit wel mag, dat weten wij niet. Wij zijn geen handhavende instantie”, aldus een woordvoerder van het RIVM. In een reactie zegt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd er zeker naar te kijken. “We zullen onze bevindingen aan het RIVM laten weten”.

POLITIEK
SP-Kamerlid Maarten Hijink spreekt van “een idiote oproep”. “De gezondheid van je kind in de waagschaal om een f*kking blender te kunnen winnen. Niet doen!”, twittert hij.

In een reactie waarschuwt minister Blokhuis voor dit soort fantasieverhalen die deskundigen snel doorprikken met echte deskundigheid. “Suggereren dat je geen vaccin nodig hebt als je smoothies drinkt is onzinnig”, aldus de bewindsman, die benadrukt dat kinkhoest echt gevaarlijk kan zijn voor baby’s. “Elk jaar worden er zon 170 babys met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.”