background img
nov 3, 2017
732 Views
Reacties uitgeschakeld voor Veel slimme en veilige snufjes in nieuwe auto’s nauwelijks gebruikt
0 0

Veel slimme en veilige snufjes in nieuwe auto’s nauwelijks gebruikt

Written by

Moderne auto’s zitten vol met technische hulpmiddelen, maar bestuurders maken er amper gebruik van. Dat komt doordat automobilisten niet weten wat hun auto allemaal kan.

Het gaat om systemen die de bestuurder waarschuwen voor gevaar. Soms grijpen de hulpmiddelen ook zelf in. Dat de techniek ongebruikt blijft noemen verkeerskundigen een gemiste kans voor de verkeersveiligheid en filebestrijding.

Onderzoeksbureau Connecting Mobility ondervroeg bijna 1400 automobilisten die voor hun werk veel op de weg zitten. “We dachten: die hebben vaak moderne auto’s en zullen wel weten wat de auto allemaal kan”, zegt onderzoekster en verkeerspsycholoog Ilse Harms. “Maar dat valt dus tegen.”

Inmiddels zijn er zo’n vijftig systemen om de bestuurder te helpen, zogeheten Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Cruise control en navigatieapparatuur zijn de bekendste. Die worden dan ook het meest gebruikt, door bijna 90 procent van de automobilisten. Maar bijvoorbeeld de Lane Departure Warning, die waarschuwt als de auto afwijkt van de rijstrook, is onbekend en staat meestal uit. En dat geldt voor de meeste systemen.

Enkele hulpsystemen en hun functies:

Adaptive Cruise Control: Cruise control waarbij auto de snelheid van het voertuig automatisch aanpast ten opzichte van een voorligger.

Intelligent Speed Adaptation: Automatische snelheidsbegrenzer. Door het lezen van verkeersborden en/of via gps stelt het systeem een maximumrijsnelheid in zodat je niet harder kunt rijden dan de geldende snelheidslimiet.

Lane Keeping Aid: Geeft stuurcorrecties en een waarschuwing wanneer de bestuurder van rijstrook afdwaalt zonder dat de richtingaanwijzer is gebruikt.

Lane Change Merge Aid: Waarschuwt wanneer verkeer zich in de dode hoek bevindt bij het wisselen van rijstrook, maar grijpt niet in.

Park Assist Pilot: Herkent een geschikte parkeerplek en parkeert zelf in met automatische stuurbeweging.

Emergency Brake: Grijpt in door automatisch stevig te remmen bij een dreigende botsing met object of een voorligger.

Article Categories:
RaarMaarWaar