background img
sep 15, 2017
2612 Views
Reacties uitgeschakeld voor Ali B
0 0

Ali B

Written by

#LeBand week 37. Ali Bouali, beter bekend als Ali B, is een Nederlandse rapper en cabaretier van Marokkaanse afkomst en woonachtig in Almere. Hij is ook werkzaam als televisiepresentator, stand-upcomedian en labeleigenaar van SPEC Entertainment. Tijdens het eerste decennium van de 21e eeuw kende Ali B een grote populariteit met zijn hits “Rampeneren”, “Leipe mocro flavour”, “Ik ben je zat” en zijn bijdrage op “Wat zou je doen?” van Marco Borsato. De rapper werd onder meer onderscheiden met een TMF Award in 2005 en 2006. Gedurende zijn carrière werkt(e) hij onder meer met Akon, Yes-R, Ziggi, The Opposites, The Partysquad en Fresku.

Hij bracht zijn eerste jaren door in Zaanstad, maar op tweejarige leeftijd verhuisde Ali B naar Amsterdam. Na het horen van het nummer Moordenaar van Osdorp Posse raakte hij daar geïnteresseerd in hiphop en begon zelf ook met rappen. Hoewel een deel van zijn familie in Amsterdam bleef wonen, vertrok Ali op veertienjarige leeftijd met zijn moeder naar Almere, waar hij serieus aan een muzikale carrière probeerde te werken.

Hij noemde zich Ali B omdat de media op die manier criminelen weergeven in het nieuws. In Almere gaf Ali B zijn eerste optreden en won hij de Poetry Slam in 2000/2001.

In 2012 verklaarde Ali B dat hij in zijn jeugd gok- en blowverslaafde was en drugs dealde om aan geld te komen.

In het begin van 2011 startte zijn televisieprogramma Ali B op volle toeren waarin hij met een bevriende rapper in elke aflevering naar een artiest van vroeger gaat. Hij bracht ook een theatershow uit, genaamd Ali B geeft antwoord en kondigde een gelijknamig album aan. Als voorproefje heeft Ali het nummer Verslaafd met Fresku en Winne uitgebracht als gratis download.

Yes-R en Darryl brachten een nieuw album uit onder zijn platenmaatschappij. Hij maakte bekend dat zijn oude vriend Brace na een moeilijke periode een platencontract had getekend bij SPEC entertainment. In 2013 werd bekendgemaakt dat Ali B het nieuwe jurylid zou worden van The voice of Holland.

In 2016 trad hij op tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel, waar hij het door hem geschreven bevrijdingslied Nieuwe held zong.

Article Tags:
· · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Leband