background img
mei 23, 2020
296 Views
Reacties uitgeschakeld voor Alcoholhoudende handgels leiden tot 4 keer zoveel vergiftigingen
0 0

Alcoholhoudende handgels leiden tot 4 keer zoveel vergiftigingen

Written by

Vanwege het desinfecteren van de handen tegen het coronavirus is de verkoop van alcoholhoudende handgels enorm toegenomen maar deze alcoholhoudende handgels kunnen ook gevaarlijk zijn. ‘Er zijn vier keer zoveel vergiftigingen met handalcohol als normaal in deze periode.

Een man die zijn handen per ongeluk waste met bleekwater en ernstige huidklachten ontwikkelde. Een vrouw die zoveel paracetamol innam om haar Covid-19 verschijnselen te onderdrukken, dat zij naar het ziekenhuis moest om behandeld te worden voor een paracetamolvergiftiging. Dit zijn voorbeelden van opvallende meldingen, die in maart en april binnenkwamen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Sommige vergiftigingen komen sinds de corona-uitbraak ook vaker voor dan normaal.

‘Normaal wassen mensen hun handen alleen met water en zeep, maar nu zien we ook meer ongelukken met handgel en handalcohol. Deze desinfectiemiddelen worden nu veel meer gebruikt met het coronavirus en zijn dus meer in huishoudens aanwezig.’, vertelt Antoinette van Riel, toxicoloog bij het UMC Utrecht en werkzaam bij het NVIC. In de afgelopen vijf jaar werden bij het NVIC in maart en april gemiddeld 16 blootstellingen van mensen aan handdesinfectiemiddelen gemeld, in maart en april 2020 waren dat er maar liefst 76. Bij verkeerd gebruik kunnen deze middelen leiden tot een vergiftiging.

‘Vooral bij kinderen zien we meer ongelukken met deze middelen’, zegt Antoinette. Zo komt het voor dat kinderen drinken uit een flesje handalcohol. Van een of twee slokjes kunnen zeker kleine kinderen al dronkenschapsverschijnselen krijgen. Ze worden duizelig, gaan wiebelend lopen of worden er misselijk van. Maar te veel alcohol in het bloed kan ook lagere suikerspiegel (Hypoglykemie) veroorzaken, vooral bij kinderen die daar gevoeliger voor zijn.

Article Categories:
RaarMaarWaar