Ondanks de dalende temperaturen slapen de baby’s bij Kinderopvang Dronten in speciale bedden buiten. Volgens locatiemanager Rian Klaasse Bos lijken het een soort konijnenhokken. “Het zijn een soort boxen op hoge poten met gaas voor de opening. De buitenlucht doet de kleintjes goed”. “De geluiden uit de natuur, de wind door de bomen, de koeien op het land en de frisse lucht zijn rustgevend. Daardoor is buiten slapen echt gezonder.”

In Scandinavische landen zou het de normaalste zaak van de wereld zijn. Ook in Groningen werden kindjes volgens de manager 70 jaar geleden al buiten te slapen gelegd. “Moeders werkten op het land en de baby’s werden dan meegenomen en in bedjes buiten neergelegd.” Volgens Klaasse Bos is het nu weer een landelijke trend aan het worden.

“Na de eerste aarzelingen bij de aanblik van het ‘konijnenhok’ gaan hier op de locatie Buitengoed de meeste ouders overstag”, vertelt de locatiemanager. Het buiten slapen is volgens haar in opkomst. “Er zijn nu bij kinderopvanglocaties in heel Nederland 240 buitenslaapbedjes in gebruik”, schat zij.

De kinderen worden niet aan alle weersomstandigheden blootgesteld. Soms blijven ze binnen zoals bij mist, hele harde wind of temperaturen onder de -10. Leiders houden Buienradar in de gaten en voor de rest is het volgens de locatiemanager ‘gewoon je gezonde verstand gebruiken’. “Met donder en bliksem leg je ze niet buiten, maar op de meeste dagen kan het prima. Ik zie echt alleen maar voordelen.”