Een ter dood veroordeelde in de Amerikaanse staat Ohio heeft onverwachts uitstel van executie gekregen. Het lukte de gevangenismedewerkers maar niet om de dodelijke injectie in de aderen van de man te spuiten.

Het is pas de derde keer in de geschiedenis dat een executie niet gelukt is. Eerder gebeurde dat in 1946 (onjuist geprepareerde elektrische stoel) en in 2009 (dodelijke injectie uitgesteld).

Volgens de gevangenisdirecteur heeft zijn team ‘zijn uiterste best gedaan’ om de aderen te vinden in de armen en rechterbeen van de ter dood veroordeelde Amerikaan. In de aanloop naar de executie werd de toestand van Campbell al dagen nauwlettend in de gaten gehouden.

De 69-jarige Campbell zou ter dood worden gebracht omdat hij in 1997 na een ontsnapping een 18-jarige man vermoordde tijdens een carjacking. Hij had er toen al twintig jaar gevangenisstraf op zitten vanwege een eerdere moord.

Na 30 minuten werd duidelijk dat de executie niet ging lukken. Daarop schudde Campbell de hand van twee leden van het executieteam en veegde hij zijn tranen af.

Het is nu aan gouverneur John Kasich, die eerder een verzoek tot strafvermindering afwees, om een nieuwe datum te prikken voor de voltrekking van Campbells doodsvonnis.