De eerste baby met drie ouders is geboren. Het is een Jordaans jongetje dat inmiddels vijf maanden oud is. Het jongetje heeft een biologische vader en moeder, maar ook dna van een donor.
De Jordaanse ouders waren betrokken bij de toepassing van een nieuwe ivf-methode, die werd uitgevoerd door een Amerikaans medisch team in Mexico.
Anderhalf jaar geleden stemde het Britse parlement als eerste in met de legalisering van de ivf-behandeling, die het mogelijk maakt dat een kind drie ouders krijgt.
Door een genetisch defect dreigde de Jordaanse vrouw een kind te krijgen met problemen in het zenuwstelsel. Daarom werd genetisch materiaal van de moeder uit de bevruchte eicel verwijderd en vervangen door een gezonde kern van een andere vrouw.
Smeets wijst er net als andere voorstanders van de techniek op dat duizenden paren met een kinderwens kunnen worden geholpen. Hij spreekt van een kunststukje dat ziekten als gevolg van een genetisch defect kan voorkomen.
Tegenstanders wijzen erop dat de genetische aanpassingen generaties lang kunnen blijven doorwerken, terwijl nog onduidelijk is wat de langetermijneffecten kunnen zijn voor de kinderen van de ‘behandelde’ kinderen. Ook zou er psychische schade kunnen ontstaan voor kinderen met drie in plaats van twee ouders.