background img
jun 1, 2018
874 Views
Reacties uitgeschakeld voor Daddy Yankee
0 0

Daddy Yankee

Written by

#Leband Week 22, Daddy Yankee. Ramón “Raymond” Luis Ayala Rodríguez of zoals we hem beter kennen, Daddy Yankee, is een Puerto Ricaanse reggaeton-artiest, acteur, film-producent en zakenman. Hij is mede verantwoordelijk voor de doorbraak van reggaeton en won verschillende prijzen. Zo haalde hij in 2008 de dertiende plaats op de Billboard Album Top 200 met zijn album Talento de Barrio”. In 2006 won hij een Latin Grammy en kreeg hij de titel “King of Improvization” door vijf jaar achtereen de Street Jam Reggae Award te winnen. Daddy Yankee heeft meer dan 13 miljoen albums verkocht.

Daddy Yankee zong al vanaf zijn vroege tienerjaren en zoals zovele rap-artiesten gebruikt hij sociale vraagstukken in zijn teksten. Hij behoort tot de grondleggers van de moderne reggaeton en is zeer populair in Latijns-Amerika.
In 1995 verscheen zijn eerste album No Mercy, opgenomen en geproduceerd samen met DJ Playero, waardoor hij bekend raakte in Puerto Rico. Na dat album vormde hij een duo met Nicky Jam en nam enkele nummers met hem op. Hij nam in 1998 het nummer Posición op met Alberto Stylee, dat verscheen in de soundtrack van de film One Tough Cop. Een ander nummer van hem verscheen op het Piece Maker album geproduceerd door Tony Touch in 2001.

Zijn tweede studioalbum El Cangri.com ging wereldwijd 100.000 keer over de toonbank. De grote doorbraak volgde met het album Barrio Fino uit 2004, dat wereldwijd 3 miljoen keer verkocht werd. Op dit album stond de wereldhit Gasolina. Zijn vierde studioalbum El Cartel: The Big Boss deed het met 4 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd nog beter dan Barrio Fino.

In 2008 volgde zijn biografische film Talento de Barrio en de bijbehorende soundtrack. De gelijknamige soundtrack haalde de 13e plaats op de Billboard 200 en reikte tot de top van Billboard Top Latin Albums. In totaal zijn er wereldwijd 3 milioen exemplaren van verkocht.

Daddy Yankee heeft meer dan 70 features op zijn naam staan, onder andere op albums van Don Omar, Wisin y Yandel, Snoop Dogg, Fergie, Akon, Ricky Martin, Nas, Lloyd Banks en Young Buck.

In 2006, 2009 en 2013 wint hij prijzen op het internationaal songfestival van Viña del Mar in Chili, het belangrijkste songfestival van Latijns-Amerika.

Article Tags:
· · · · · · · ·
Article Categories:
Leband